INLEDNING

GER HJÄLP TILL
VEM SOM HELST, VAR SOM HELST

Förenta nationerna rapporterade att naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människan under ett år nyligen drabbade tillvaron för omkring 208 miljoner människor. Världens största nätverk av organisationer för katastrofhjälp kunde bara nå 15 procent av dem då. Men resten då?

Det internationella teamet av frivilligpastorer för katastrofrespons arbetar engagerat för att hjälpa till att fylla detta behov. Sedan 1976, och särskilt under de gångna tio åren, har frivilligpastorer blivit en erkänd global kraft som hjälpt till vid mer än 200 katastrofplatser i kölvattnet efter jordbävningar och tsunami-vågor, översvämningar och bränder, orkaner och tyfoner.

208
MILJONER
LIV
HAR PÅVERKATS
över hela världen
av
KATASTROFER
UNDER ETT ÅR

L. Ron Hubbard tog initiativet till och startade frivilligpastorsprogrammet efter att ha sett att kriminalitet och våld i samhället ökade i proportion till att det religiösa inflytandet avtog. Genom verktyg och praktiska lösningar för att hjälpa andra, vilket är tillgängligt för både scientologer och icke-scientologer, erbjuder frivilligpastorsprogrammet ovillkorlig hjälp som speglar mottot: ”Det går att göra något åt det.”

Frivilligpastorer är ofta bland de första frivilliga att rycka ut till en katastrofplats, och ge den hjälp som myndigheternas räddningsinsatser är i störst behov av. De är utbildade att hjälpa dem som är i störst behov av hjälp, bistå räddningspersonal och katastrofoffer med logistik och ”andlig första hjälpen”. De utbildar också andra i frivilligpastorsmetoder och stannar ofta kvar efter att den omedelbara krisen är över, för att hjälpa samhället att återhämta sig på lång sikt.

Dagens frivilligpastorsprogram fokuserar på att utbilda människor i räddningsinsatser innan katastrofen inträffar. De åstadkommer detta genom vandringsutställningar och seminarier som erbjuds i frivilligpastorskavalkadernas och Goodwillturnéernas karakteristiska gula tält.

Frivilligpastorer utbildar invånarna i lokala områden att rycka ut vid alla katastrofer orsakade av människa eller natur, eller andra utmaningar som kan påverka en individ, familj eller ett samhälle. Genom att förmedla de 19 olika teknologierna från Scientologi-handboken, en omfattande handbok i Scientologins grunder, lär frivilligpastorer ut hur man lindrar lidanden och trauman, löser problem, hanterar kriser och lappar ihop förhållanden, oavsett om det är inom en familj eller mellan nationer. De kommer med praktiska lösningar på det som bekymrar gemene man i den dagliga tillvaron. Inklusive hur man etablerar en organisation, upprätthåller effektiv kommunikation och uppnår mål i det lokala samhället.

Frivilligpastorernas team har färdats 24 miljoner kilometer på 5 kontinenter, och gett hjälp på 17 språk till mer än 18 miljoner människor.