OM PROGRAMMET

GRÄSROTSRÖRELSE STARTAR FÖRÄNDRING:
KORSTÅG FÖR SKRIVKUNNIGHET I VÄRLDEN

World Literacy Crusade (WLC) är en läskunnighetsrörelse på gräsrotsnivå som grundades av en pastor i slummen, som en lösning på de oroligheter som skakade Los Angeles 1992.

Han såg sambandet mellan analfabetism, droger och brottslighet, och uppmanade lokala ledare, föräldrar, ungdomar och lärare att göra något för att ändra på förhållandena där de bodde. Han skapade allianser mellan frivilliga utbildade i studieteknologi och organisationer som arbetar med problemen narkotika och brottslighet, vilket i hög grad påverkade gängen genom att medlemmar fick lära sig läsa.

Idag är World Literacy Crusade verksamma i skolor, lokala handledningscentrer och interneringsanstalter för ungdomar. Den har vuxit till en internationell rörelse, med frivilliga i länder så långt bort som Australien och Afrika, där den ger individer de grundläggande verktyg de behöver för att lära sig läsa och bli ansvarsfulla självständiga och anställningsbara.

När tonåringar som varit inblandade i gäng och droger har avslutat läskunnighetsprogrammet bestämmer sig 87 procent av dem för att avstå från sin tidigare livsstil och börja ett produktivt och etiskt liv.

87
PROCENT
av tonåringarna som var inblandade i
GÄNG OCH
DROGER
ÖVERGAV
sin
livsstil efter
FULLBORDAN
AV
PROGRAMMET

Föräldrar berättar:

”Det går bättre för min son i skolan nu. Han är bättre på att läsa och hans självkänsla har förbättrats. Jag är tacksam för programmet, för han ser andra elever som också försöker förbättra sig. Han tycker om att gå till programmet, och kommer hem och berättar för sin pappa och mig allt han gör och tänker göra. Tack.”

”World Literacy Crusade-programmet har byggt upp min sons självkänsla och har lärt honom att sätta mål och hur man sedan uppnår dem. Jag har en bättre relation med honom där hemma. Kommunikation mellan oss har öppnats. Han tar ansvar för sina handlingar och förstår att vi bryr oss om honom. Detta har gett honom en önskan att vilja hjälpa andra barn med deras läsproblem.”